שחר הלאלי נטרופתית רפואה טבעית

גברים:
מערכת המין הגברית-
הגדלה שפירה של הערמונית-
מה זה?
הגדלה שפירה של הערמונית היא מצב שבו בלוטת הערמונית (פרוסטטה) צומחת לתוך חלל השופכה (הצינור שמוביל את השתן משלפוחית השתן). לאחר זמן מה עלולה הערמונית המוגדלת לגרום לחסימה במוצא של שלפוחית השתן. עם זאת - כפי שעולה מהשם של האבחנה - מדובר בגידול לא סרטני.
הערמונית נמצאת באזור של צוואר שלפוחית השתן והיא חובקת את השופכה. תפקידה הוא לייצר נוזל שמגן על תאי הזרע. במילים אחרות: הערמונית מייצרת חלק מנוזל הזרע שהוא חיוני לפוריות הגבר.
ממה נגרמת ההגדלה השפירה של הערמונית?
בסביבות גיל 35 מתחילה הערמונית לגדול בהדרגה. קצב צמיחתה משתנה מגבר לגבר ומושפע מתנאים סביבתיים והורמונליים.
תסמינים-
ניתן לחלק את התסמינים לשתי קבוצות עיקריות:
• תלונות שקשורות לחסימת המוצא של שלפוחית השתן: קושי לתת שתן, זרם שתן חלש ומקוטע עד כדי עצירת שתן מוחלטת, תחושה של אי־התרוקנות, עיכוב בתחילת מתן השתן (חולף זמן בין הניסיון הראשון להטיל שתן לבין יציאתו בפועל) והתרוקנות לא מלאה (לאחר סיום ההשתנה נשארות עוד כמה טיפות בשלפוחית השתן שאותן לא מצליחים להוציא).
• תלונות איריטטיביות - תלונות על הצורך לתת שתן לעיתים תכופות ובדחיפות רבה (בגלל חוסר היכולת להתאפק אפילו למשך זמן קצר) ותלונות על נוקטוריה (הצורך לקום בלילה כדי להשתין - לעיתים אפילו כמה פעמים בלילה אחד). המקור לתלונות האלה הוא שינויים בשריר של שלפוחית השתן. השינויים האלה הם במקרים רבים תופעות משניות לחסימת המוצא של שלפוחית השתן בגלל הערמונית המוגדלת.
כל גבר יסבול בשלב כלשהו של חייו מתסמינים הקשורים לערמונית. בגיל 50 כ־30% מהגברים יסבלו מהגדלה שפירה של הערמונית, בגיל 70 - כ־60% ובגיל 90 - כמעט כל הגברים יסבלו מערמונית מוגדלת. יותר מ־66 אלף מלקוחות כללית (מתוך 4 מיליון - 1.7%) טופלו ב־2013 בגלל ערמונית מוגדלת.
ערמונית מוגדלת היא בעיה שאינה חולפת ללא טיפול.
אבחון הגדלה שפירה של הערמונית-
ברגע שמטופל מגיע לרופא, ובפיו תלונות על תסמינים שאופייניים לבלוטת ערמונית מוגדלת, ישלח אותו הרופא לבדיקה גופנית שכוללת בדיקה רקטלית להערכת גודל הערמונית ולגילוי מוקדם של סרטן הערמונית.
נוסף על כך יישלח המטופל לבדיקת שתן ולבדיקת PSA וכן יתבקש להשיב על שאלון כדי להעריך את חומרת התסמינים.
במקרים מסוימים מומלץ למלא יומן השתנה במשך יומיים־שלושה. ביומן הזה מדווח המטופל על מספר הפעמים שבהם הטיל את מימיו ביממה, על נפח השתן במשך 24 שעות ועל נפח השתן בלילה.
לעיתים יש צורך בבדיקות נוספות כמו בדיקת אולטרסאונד של דרכי השתן, מדידת העוצמה שבה זורם השתן (uroflow), מדידת שאריות השתן (כמויות השתן שנשארות בשלפוחית השתן לאחר השתנה) עריכת בדיקה אורודינמית (למדידת הלחצים בשלפוחית השתן, לרישום נפח השלפוחית ולמדידת היציבות של שריר שלפוחית השתן). כל הנתונים האלה מצביעים על מידת החסימה של מוצא שלפוחית השתן.
טיפול בערמונית מוגדלת-
ברוב המקרים מתבסס הטיפול על מתן תרופות. אלה נחלקות לכמה סוגים:
• תרופות מקבוצת חוסמי אלפא. התרופות האלה גורמות לרפיון שריר הערמונית ובכך הן מביאות להרחבת השופכה. למשפחה הזאת שייכות, בין היתר, התרופות קסטרל, אומניק, קרדורל.
• תרופות מקבוצת חוסמי אלפא רדוקטאז. התרופות האלה מעכבות פעולה של אנזים מסוים שקשור למנגנון הפעילות של ההורמון טסטוסטרון. הטיפול הזה יכול להביא להקטנת נפח הערמונית בשיעור של עד 30% לאחר טיפול שנמשך שלושה עד שישה חודשים. בקבוצה הזאת נכללת, בין היתר, התרופה אבודרט.
• תרופות מקבוצת האנטי־כולינרגים: גם התרופות האלה גורמות להרפיה של שריר השלפוחית, וכתוצאה מכך יש הפחתה בתסמינים האיריטטיביים (הצורך לתת שתן לעיתים תכופות ובדחיפות רבה). לקבוצה הזאת שייכות, בין היתר, התרופות הבאות: נוביטרופן, דטרוזיטול, טוביאס, ספזמקס וויזיקייר.
• תרופות המבוססות על צמחים ועל תרופות טבעיות. כך, למשל, נוהגים נטורופתים לטפל בהגדלה שפירה של הערמונית - בין היתר - באמצעות כמוסות המכילות מיצוי של פרי הדקל הננסי ובאמצעות תוספי מזון שמכילים אבץ.
• תרופות המיועדות לטיפול בהפרעות בתפקוד המיני, ונמצא כי בטיפול קבוע מביאות לשיפור בהפרעות הנגרמות מהערמונית המוגדלת. בקבוצת התרופות הזאת ניתן לציין את הסיאליס.
לעיתים רחוקות הטיפול התרופתי אינו עוזר, ואז יש צורך בניתוח לכריתת הערמונית. הניתוח המקובל להסרת ערמונית הוא כריתה אנדוסקופית. בשנים האחרות פותחו כמה אפשרויות נוספות ובהן: כריתת הערמונית בלייזר ואידוי הערמונית באנרגיה של גלי קול. במקרים שבהם הערמונית מוגדלת מאוד יש מקום לעשות כריתת ערמונית פתוחה לקבלת תוצאות טובות לטווח הקצר והארוך.
סיבוכים שעלולים להופיע-
בתחילה מופיעים התסמינים האופייניים שתוארו קודם לכן. עם הזמן יכולים להופיע סיבוכים המצריכים לעיתים התערבות דחופה. כמה מהסיבוכים יכולים לגרום לפגיעה בלתי הפיכה בתפקוד הכליה ושלפוחית השתן. הסיבוכים הם:
• אצירת שתן חריפה או כרונית - מה שמחייב ניקוז של שלפוחית השתן באמצעות קתטר.
• אי־ספיקת כליות - מה שמחייב ניקוז של שלפוחית השתן.
• זיהומים חוזרים בדרכי השתן.
• הופעת דם בשתן (המטוריה).
• היווצרות אבנים בדרכי השתן.
• אי־שליטה במתן שתן ודליפת שתן.
סימני האזהרה כוללים עליית חום פתאומית, כאבי מותניים חזקים ופתאומיים ואצירת שתן.
טיפול טבעי- נטרופתי-
תזונה-
-
אכילת מזונות מלאים מלאים בסיבים תזונתיים, מסייע לוויסות רמות ההורמונים.
-
הוציאו את השומנים הרווים מוקשים או מוקשים בחלקם. לשומנים האלו יש קשר ישיר בהעלאת רמת הדלקת בגוף- מזונות המכילים שומן רווי- מזונות מהחי- בשר, עוף, ביצים, מוצרי חלב ומרגרינה- בכל צורה שהיא.
-
אכלו מזון אורגני- כדי להרחיק מגופכם חומרים כימיים וקוטלי חרקים.
-
סוכר לבן- מחולל שמות ברמת ההורמונים בדם ומחריף דלקות קיימות. הימנעו לחלוטין!
-
אכלו צירופי דגנים עם קטניות היוצרים חלבון מלא ומספקים לגוף את כל החומצות האמינו החיוניות.
-
מזונות מעובדים ומשומרים.
-
הרבו באכילת עגבניות מבושלות- כמות הליקופן גבוה וחשוב בהגנה על בלוטת הערמונית.
-
הימנעו מצריכת משקאות אלכוהוליים וקפאין- לחומרים אלו יש השפעות מזיקות על בלוטת הערמונית. קפאין נמצא בקפה, תה, שוקולד ובמשקאות קלים ומוגזים.
-
גרעיני דלעת- תרופה מסורתית לטיפול בערמונית. מכילים כמות גבוה של אבץ, רכיב החשוב לבריאותה של בלוטת הערמונית. לא קלוי וללא מלח.
-
הימנעו ממזון מטוגן.
-
שתיית תה ירוק- מסייע לניקוי הגוף מרעלים ובעלי יכולת נוגדת חמצון.
-
זרעי פשתן- מדי יום 2 כפות של זרעים טחונים- יש מייד לאכול או לשמור בהקפאה אך לא לאורך זמן רב. מכילים ליגננים הידועים ביכולתם לאזן את רמת האסטרוגן בדם.
-
שתו מים נקיים ומסוננים מדי שעתיים, כדי לגרום לכך שיזרום כל העת נוזל בדרכי השתן.
-
אכלו דגים עשירים בשומן אומגה 3- סלמון, מקרל, סרדינים וטונה לא משומרת.
ניקוי הגוף מרעלים-
בלוטת הערמונית רגישה מאוד לרעלים המצויים בסביבה ובמזון שלנו. כדי לסלק רעלים מבלוטת הערמונית, ערכו צום בן יום לשלושה ימים בו תשתו מיצים מירקות ופירות בלבד. שתיית מיצים ומרקי ירקות.
מתכונים לשתייה בזמן הניקוי- הקפידו על ירקות אורגניים ושטפו היטב.
מיץ תות שדה-
1 כוס תות שדה אורגני שטוף
1 תפוח
2 תפוזים קלופים וחצויים.
1 חופן נבטי אפונה.
סחטו במסחטת המיץ ערבבו ושתו.
פיצוץ שיא-
1 אשכולית קלופה וחתוכה.
1 פללפל אדום
3 גבעולי פטרוזיליה
1 גבעול רוזמרין.
סחטו ערבבו ושתו.
ירוק תלתן-
1 חופן פטרוזיליה
1 חופן עלי תרד
1 חופן גרגר הנחלים
1 חופן תפוח עץ
קוקטייל עגבניות- (מומלץ אחרי ארוחה קלה.)
3 עגבניות גדולות
1 חופן עלי בזיליקום
2 קישואים קטנים.
1 שן שום.
1 חופן עלי פטרוזיליה.
1 גבעול עלי סלרי.
1 סלק.
1/8 כפית (0.5 מ"ל) פלפל חריף.
סחטו במכונה- בזקו פנימה מעט פלפל חריף.
תה סו פלמטו-
1 מנה גרגירי סו פלמטו טחונים.
1 מנה עלי תה ירוק.
1 מנה שורש סרפד טרי קצוץ
1/2 מנה זנגביל טחון.
הכניסו לצנצנת את כל החומרים.
להכנת התה- כתשו כמות קטנה מהתערובת עד לקבלת אבקה. השתמשו בכפית מהתערובת ושפכו מים רותחים על צמחי המרפא. השרו כשהם מכוסים ל 15 דקות.
תוספי תזונה-
סו פלמטו- כתוסף תזונה- מכיל חומצות שומן שונות וריכוז גבוה של פיטוסטרולים. חומרים אלה פועלים כמעכבים טבעיים של ההורמון דהידרו-טסטוסטרון, הנחשב אחראי להגדלת בלוטת הערמונית (פרוסטטה) – והוכחו כיעילים בשיפור התסמינים הנלווים להגדלת הערמונית, לרבות הפחתת התדירות במתן שתן, הן ביום והן בלילה. כמו כן, סו פלמטו מחזק את מערכת השתן ומשפר את פעילות מערכת הרבייה הגברית. תכונה חשובה נוספת טמונה ביכולתו האנטי-דלקתית והמחטאת של הצמח – המביאה להקלה בזיהומים ובדלקות בערמונית ובדרכי השתן.
מומלץ לטיול עם שמן גרעיני דלעת כדי להפחית את תסמיני ההגדלה.
פאייגם אפריקני- צמח זה מעכב אנזים 5-אלפא-רדוקטאז ובכך תומך במצבי BPH הגדלה שפירה של שלפוחית השתן. כמו כן הוא מוריד רמות גבוהות של כולסטרול, בעל פעילות אנטי דלקתית, אנטי ספטית (מחטא) ואנטי בקטריאלית.
אבץ פיקולינאט - לאבץ חשיבות רבה בטיפול בערמונית מוגדלת ובמניעתה. מחקרים הוכיחו כי השלמה של אבץ מקטינה את גודל הערמונית ומקלה תסמינים האופייניים לבעיה זו. האבץ מעכב את פעילות ה-5-Alpha-Rreductase, אנזים הממיר טסטוסטרון לדהידרוטסטוסטרון, ומפחית את קשירתו לקולטנים התוך-תאיים. בצורה זו, האבץ מעודד את הפרשתו של האנזים ומפחית את רמתו בתאי בלוטת הערמונית. הקשירה הפטנטית של אבץ לחומצה פיקולינית מאפשרת ספיגה והטמעה יעילות, החשובות מאוד בגיל מבוגר כשיכולת הספיגה של ויטמינים ומינרלים יורדת.
עלים ושורש סרפד -לסרפד כמה וכמה השפעות קליניות חשובות, ובהן השפעה משתנת והשפעה אנטי-דלקתית, שבזכותן הוא משמש להקלה במקרים של הגדלת הערמונית.
הערה: בזמן השימוש בסרפד רצוי להקפיד על שתייה מרובה. כמו כן, נטילת סרפד אינה מומלצת אם קיימת בעיה בתפקוד הלב או הכליות.
אפא/גלא EPA/GLA - מאחר שחלק מהליקויים הנובעים מבלוטת ערמונית מוגדלת קשורים בחסר בסיסי בחומצות שומן חיוניות, חומצות שומן חיוניות אלה של סולגאר משפרות את התסמינים הנלווים לה. בנוסף, הן בעלות השפעה אנטי-דלקתית ונדרשות לשם שמירה על מערך הורמונלי תקין.
צמחי מרפא-
טיפול צמחי מרפא לדוגמא- פורמולה מותאמת אישית לגבר בן 53 עם הגדלת הערמונית ועיפות-
טנקטורה-
דקל ננסי-25%
קרטאיבה- 30%
שבטבט-25%
בקופה- 20%
כמוסות-
ריישי-30%
דקל ננסי- 30%
שורש סרפד- 25%
גינסנג קוריאני- 15%
טיפולים נוספים-
הידרותרפיה- חמה וקרה באזור אגן היריכיים, מזרזת את זרימת הדם לאזור המפשעה ולצינור השתן. הניחו מגבת חמה על האזור וכסו, לאחר עשר דקות שימו מגבת קרה כסו לעשר דקות נוספות חזרו על כך מספר פעמים.
ארומתרפיה- שמן ברגמוט וקמומיל מפחיתים מעוצמת הדלקת. הוסיפו למי האמבט מספר טיפות או כשמן לעיסוי על בסיס שמן שקדים.
הקפידו על פעילות גופנית במשך יום יום.
מומלץ להתייעץ עם נטרופת לפני תחילת הטיפול.
בברכה ובריאות שלמה
שחר הלאלי- נטרופתית
דף הפייסבוק "רק בריאות"
טלפון- 0528541564
